torsdag, maj 31, 2012

Världens längsta dag och MUC

   I går var vi på MUC-undersökningen. Vi kom in klockan 15 med lilla Lou som hade en snustorr blöja(?).
De tömde henne på en massa urin och sprutade sedan in kontrastvätska för att se hur stor grad reflux hon har. För att göra det måste barnet kissa(det är då urinet åker tillbaka till njurarna). Men på Lou så åkte urinet upp till njurarna och vidgade hela njurbäckenet UTAN att hon kissade. Det är alltså typ fri passade för kisset. Hon har högsta graden av reflux. ATTANS!
Läkaren hade mycket bråttom så vi bokade en tid för samtal som skulle ske idag.

Lou låg på britsen i en timma utan att kissa. De provocerade med att köra in lite extra kontrastvätska så hon skulle känna sig kissnödig men inget hände. De beslutade att avbryta undersökningen eftersom man ändå hade sett graden av reflux. "Hon kissar snart!" sa sjuksköterskorna. Hon fick en häst-dos antibiotika intramuskulärt i låret eftersom en kateter ger fri passage för bakterier.

   Timmarna gick hemma, jag åkte och fikade med en kompis och när jag kom hem vid 22 hade hon fortfarande inte kissat. Vid 23 åkte jag och Lou in till akuten efter ett samtal med 11 77.

Normalt väger Lou 6,3 kg. När vi kom in vägde hon 7,1 kg. Övervikten var kiss.

Vi fick snabbt åka upp till operation där de skulle sätta kateter men det var total-stopp i urinmynningen så slangen gick inte in. De provade till och med prematurstorleken på slangen. Antagligen svullen efter MUC-undersökningen.
De beslutade att söva henne och sätta kateter då. En nål i huvudet(för narkosmedel) har bevisats enklast innan så vi körde den UTAN bedövning eftersom det var bråttom.

När de stack nålen kissade hon lite. Uppskattningsvis 15 ml. De ställde in operation samtalade med specialister och vi fick ligga över natten på avd 330. En kvart senare var det morgon. Ja, vi fick rummet vid 6-tiden och då vill Lou också upp för dagen trots att hon varit vaken typ hela natten.

Vid åtta hade hon en kissad blöja. Skönt. Vi skulle få åka hem. Snacka med läkare, samtal om deflux-ingrepp och borttagning av nål. Hemfärd kl 12.

  Lous urinblåsa har många gånger varit förstorad innan, också med en konstig form. Vår läkare Sindri vill verkligen följa upp detta för att veta om det finns ett samband med refluxen eller om det helt enkel bara är ytterligare ett fel. Nu har vi stenkoll på kisset.

Vi fick även svar från MR-undersökningen:


"Patienten är ledsen men undersökningen genomföres med bedömbara bilder. Vänstersidigt duplexsystem med dilaterat njurbäcken och uretär ner till urinblåsan. Även högersidig hydronefros med hydrouretär ner till urinblåsan. Inget abscessmisstänkt."

   Världen har stannat av lite. Nära och kära hör av sig och undrar hur det går. Jag hinner inte svara på allt. Lovar göra det ikväll. Hemmet är förfallet, blommor vissnar och klädhögarna växer. Vi sover dåligt på nätterna - Lou är orolig och vaknar hela tiden. Vi äter dåligt och det dåliga samvetet för storebror växer. Nja, hoppas livet kommer i sin ordning snart.


   Jag som skulle tillbaka till jobbet idag. I morgon vill jag verkligen tillbaka. Vill ha en vardag som är normal. Men det har varit otroligt skönt i hjärta och mage att cheferna skickade hem mig på en veckas ledighet. Tack!

Om ni inte förstår riktigt vad som händer, gå inte runt och fundera. Fråga! T ex i kommentarsfältet eller ring oss. Jag skriver liksom för att jag vill att behöriga skall förstå.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej charlotte!
har inte läst din blogg på väldigt länge men nu fick jag en impuls att gå in o kolla. har läst igenom några inlägg, och fy fan vad helvetes tråkigt! vad ledsen jag blir över att Lou (och ni) har det så jobbigt! Säg till om det är nåt jag kan göra, om ni kanske behöver hjälp med nåt praktiskt..
Jaja, jag håller tummarna för att allt ska börja bli bättre för er.
Kramar Joanna